Performanțele românilor la alte sporturi care ne pot face să uităm de fotbal – EPISODUL 1

 

minge-fotbal-desumflataSportul românesc a cunoscut performanțe notabile pe plan internațional, țara noastră evidențiindu-se la numeroase probe, creând în același timp și modele sportive peste hotare. Fie că vorbim de gimnastică, canotaj sau atletism, sportivii români au obținut rezultate impresionante, atât la Jocurile Olimpice, cât și la alte tipuri de concursuri.

Cu toate acestea, majoritatea românilor pun pe primul loc fotbalul, în ceea ce privește preferințele în sport, deși acest sport nu a adus aproape niciodată performanțe demne de luat în seamă. Singura mare izbândă în sportul de fotbal a fost câștigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua în anul 1986, atunci când istoria l-a reținut pe Helmut Duckadam, portarul acestei echipe, drept singurul portar care a apărat patru lovituri de departajare într-o astfel de finală.

În afară de această performanță, fotbalul românesc nu a mai adus o altă bucurie fanilor sportului, cu excepția micilor bucurii ale echipelor locale (printre care și defuncta F.C.Argeș) în Cupele Europene. Cât despre echipa națională de fotbal României, cea mai mare performanță pe care aceasta a atins-o a fost atunci când s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1994, pierzând ulterior cu 3-2 în fața selecționatei Suediei. Grație acestei performanțe, dar și a altora de acest gen, istoria l-a reținut pe Gheorghe Hagi drept cel mai bun fotbalist român. Argeșenii au, însă o altă părere!

Gimnastică

nadia-comaneci-nota-10Fără doar și poate, gimnastica a reprezentat de-a lungul istoriei sportului românesc, un pilon al sportului olimpic, fiind și sportul la care România a obținut cele mai multe medalii de aur (25), dar și cele mai multe medalii per total (72) la sporturile olimpice. Un moment istoric al sportului de gimnastică, dar și a sportului românesc a fost cel de la Jocurile Olimpice de la Montreal din anul 1976, când Nadia Comăneci a fost prima sportivă care a atins perfecțiunea, obținând nota 10 la paralele (tabela electronică nu a putut afișa nota 10, astfel că Nadia a avut un moment de mirare când a văzut nota 1.0). Un al doilea eveniment memorabil pentru gimnastica românească a fost la Jocurile Olimpice Sydney din anul 2000, atunci când podiumul la individual compus a cunoscut numai un singur steag, cel al României! Andreea Răducan, Simona Amânar și Maria Olaru au cucerit, atunci podiumul și au adus un alt motiv de mândrie pentru fanii sportului românesc, dar și pentru toți românii.

Știați că … prima participare a României la Jocurile Olimpice a fost în anul 1900 la Paris? Lotul național nu a avut decât un singur sportiv, Gheorghe Plagino care a participat la proba de tir, însă nu a reușit să obțină decât locul 13, România plecând acasă fără nicio medalie. 24 de ani mai târziu, tot la Paris, România a participat pentru a doua oară, de data aceasta cu 35 de atleți, acolo unde țara noastră a venit cu prima medalia olimpică acasă, fiind, de altfel și singura. Credeți că a fost la fotbal? Nu! Echipa de rugby a reușit să obțină medalia de bronz. Ce-i drept, altă medalie nu ar fi putut obține, din moment ce la acest sport nu au participat decât trei țări, Statele Unite, fiind de altfel și câștigătoarea (astăzi sunt buni la fotbal american), Franța și România.

elisabeta-lipa-aurCanotaj

Pe locul doi în clasamentul sporturilor olimpice care ne-au adus cele mai multe medalii se află canotajul (37 de medalii), care a adus în prim planul sporturilor olimpice internaționale numeroase sportive. În top 10 al celor mai medaliați sportivi români la Jocurile Olimpice se numără, nici mai mult, nici mai puțin de șase sportive, Elisabeta Lipă conducând clasamentul cu 8 medalii (5 aur, 2 argint și 1 bronz), urmată pe locurile 3, 4 și 5 de Georgeta Damian (6 medalii), Doina Ignat (6 medalii) și Viorica Susanu (5 medalii). Locul doi este ocupat, culmea, de un bărbat englez, Stephen Redgrave. România se alfă pe locul 5 în clasamentul celor mai medaliate țări la canotaj, cu 37 de medalii în total.

Știați că … la Olimpiada de la Los Angeles din anul 1984, România s-a clasat pe locul doi, după Statele Unite ale Americii, la numărul de medalii obținute? Sportivii noștrii au cucerit atunci 53 de medalii, cele mai multe medalii la o olimpiadă de către România, dar și cele mai multe medalii de aur câștigate, în număr de 20. În prezent, orașul Los Angeles se află în cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice din anul 2024.

Dat fiind faptul că un articol despre sportul românesc necesită un spațiu foarte mare, mă văd nevoit să împart acest subiect în mai multe episoade. Mâine, puteți citi pe Gazeta de Mioveni.ro despre performanțele românești în atletism, caiac-canoe, tenis, dar și în alte sporturi care ne pot face să uităm de umilul sport de fotbal.

Drepturi de autor

Materialul de pe acest site (textele și imaginile existente) nu poate fi reprodus parțial, integral sau modificat fără citarea sursei și permisiunea anterioară explicită oferită prin acord scris de către autorii deținători de drepturi asupra materialului. © 2024

Date de contact


E-mail: contact@gazetademioveni.ro

51
52
53
54
Gazeta de Mioveni
stats for wordpress
wordpress visitor