Școala de Vară „Fenomenul Pitești” a ajuns la cea de-a patra ediție

 

inchisoarea-pitesti-experimentul-pitestiDupă instaurarea regimului comunist în România, orașul Pitești a devenit gazda unui experiment inuman și monstruos, prin care sovieticii au încercat creerea „omului nou” care să se supună regimului sovietic. Acest lucru se făcea prin așa zisa „reeducare”, mai precis, torturi fizice și psihice continue, astfel încât victima să ajungă un cadavru viu și deci, ușor manipulabil.

Despre „Experimentul Pitești”, opinia publică știe foarte puține. „Fenomenul Pitești” este, pe cât de odios, pe atât de necunoscut maselor. De aceea Centrul de Studii în Istorie Contemporană, în parteneriat cu Fundația „Sfinții Închisorilor au demarat un proiect prin care se urmărește informarea românilor cu privire la ororile pe care, cei care s-au opus regimului comunist, le-au suferit în așa-zisele „Centre de Reeducare” înființate pe lângă marile orașe ale țării.

În perioada 20 – 24 iulie 2015, la fostul sediu al Penitenciarului Pitești se va desfășura Școala de Vară „Fenomenul Pitești, ajunsă la cea de-a patra ediție. Aici, pe perioada a patru zile, 15 studenți și masteranzi vor participa la seminarii pe tema „Experimentului Pitești”, urmând să aprofundeze acest subiect și să afle, de la sursă, despre atrocitățile comise de cel mai despotic și criminal sistem politic al umanității, comunismul.

Pe perioada acestor patru zile, studenții vor vizita închisoarea, vor purta un dialog cu un fost deținut politic, și anume Gheorghe Plop, aceștia urmând să participe și la alte seminarii pe această temă.

Prin „Experimentul Pitești” au trecut aproximativ 600 de deținuți politici, majoritatea studenți, aceștia fiind condamnați, pe baza unor bănuieli, de complotare împotriva regimului comunist și de punere în pericol a acestuia. Deși la Pitești nu au murit decât 12 deținuți, față de închisori celebre precum Gherla, Aiud sau Jilava, însă torturile și umilințele la care au fost supuși aceștia sunt inimaginabile, lăsând urme adânci asupra victimelor.


Articole asemănătoare

71
72
73
Drepturi de autor

Materialul de pe acest site (textele și imaginile existente) nu poate fi reprodus parțial, integral sau modificat fără citarea sursei și permisiunea anterioară explicită oferită prin acord scris de către autorii deținători de drepturi asupra materialului. © 2024

Date de contact


E-mail: contact@gazetademioveni.ro

51
52
53
54
Gazeta de Mioveni
stats for wordpress
wordpress visitor